Kedves Vásárlóink!

03.22-án (pénteken) technikai okok miatt 12:30-kor nyitunk.

Köszönjük a megértést.

5 TANÁCS: HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A LÚDTALP KIALAKULÁSA GYERMEKKORBAN?

Régóta ismert tény, hogy talpunk bizonyos pontjainak ingerlése jótékony hatással van szervezetünkre. Nagyszüleink idejében a falusi életforma lehetővé tette a mezítláb járást egyenetlen talajon, ami a talpi reflexpontokon keresztül közvetlenül a lábra, illetve az egész szervezetre is gyógyítóan hatott, manapság viszont rengeteg káros tényező közrejátszik a lúdtalp és egyéb mozgásszervi megbetegedések kialakulásában. Lábunk boltozatos szerkezete 1-2 éves korunkban alakul ki, ezért a lúdtalp kialakulásának kezdetét is erre az időszakra tehetjük, amikor a gyermek elkezd járni.

Néhány módszerrel azonban elkerülhető a probléma kialakulása:

1. Fontos, hogy olyan cipőt válasszunk gyermekünknek, amelyben tornáztatni tudja lábfejét és talpizmait.

2. Számos játékos tornagyakorlat létezik, amellyel megelőzhető a lúdtalp keletkezése. Például lábujjal rajzolás ceruzával, babszemek, golyók felszedegetése a lábujjakkal, stb.

3. Nagyon fontos a teljes lábat, a csípő területét, a törzs izmait is edzeni, mert mindezek szerepet játszanak a helyes testtartás kialakításában, és a lábfej elváltozásainak megelőzésében.

4. Engedjük a gyermeket minél többet mezítláb, egyenetlen talajon járni! A kavicsok, fűszálak ingerlik és edzésre késztetik a talp izmait.

5. Cipőválasztás előtt érdemes kikérni egy ortopéd szakorvos véleményét, és amennyiben ő úgy ítéli meg, hogy szükséges, supinált cipőt választani, amelynek lényege, hogy sarka belülről kifelé döntött, belső része 4,5 mm-rel magasabb a külsőnél, ezzel a lábat optimális helyzetbe hozza, nem engedi feszülni a bokaszalagokat, és segít kialakítani a lábak egészséges boltozatát.

Macskapitánynál számos supinált cipő és talpbetét is megtalálható, mellyel elkerülhető a lábboltozat eldeformálódása. Érdemes hozzánk benézni!